Om anlægget i Ramme

I Ramme i Lemvig Kommune vil Power-to-Ammonia-anlægget demonstrere fremtidens kloge og grønne løsning inden for omdannelse af grøn, vedvarende strøm.


For Power-to-Ammonia-anlægget udnytter strømmen fra blandt andet områdets seks vindmøller og 47 MW solcellepark til at danne grøn ammoniak på dage med meget sol og vind og potentielt bruge ammoniakken til at producere strøm til elnettet på dage, hvor der mangler sol og vind.

Den CO2-neutrale ammoniak kan bruges til gødning og kemikalier og vil samtidig kunne give mulighed for grønt brændstof til blandt andet skibsfart. Det er altså muligt at producere gødning ved hjælp af sol- og vindenergi, hvilket er langt mere klimavenligt end den traditionelle produktion.


Power-to-X-anlægget adskiller sig fra andre anlæg ved udelukkende at være baseret på grønne energikilder og overskuddet fra disse, hvilket giver en dynamisk løsning. Det første anlæg af sin slags i hele verden.

image

Et demon­strations­anlæg, der skal opskaleres

Anlægget er et demonstrationsanlæg og en læringsplads, inden løsningen opskaleres til industriel skala.


Anlægget i Ramme skal skabe en forståelse for samspillet mellem de forskellige grænseflader, og hvor de strømskabende faciliteter udnyttes bedst muligt. Først herefter kan læringen bane vejen for opskalering og at sætte endnu flere faciliteter op.


Power-to-X er afgørende for at nå både de danske og europæiske klimamål, og planen er, at anlægget i Ramme skal blive det første ud af mange, så vi i Danmark også bliver førende inden for Power-to-X-teknologi.


Bag anlægget i Ramme står et partnerskab bestående af Skovgaard Energy, Topsoe og Vestas. REDDAP har modtaget støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP. REDDAP står for Renewable Dynamic Distributed Ammonia Plant.

Skovgaard energy logo
Topsoe logo
Vestas logo
EUDP logo

Om Power-to-Ammonia-teknologien i Ramme

Når anlægget sættes i drift, vil det kunne producere 5.000 ton grøn ammoniak om året, hvilket giver en årlig CO2-reduktion på 8.200 ton.

Strømmen fra de vedvarende energikilder bruger vi i Power-to-X-processen til at spalte vand til ilt og brint. Herfra blander vi brinten med kvælstof, som vi har udskilt fra luften via filtrering, for at kunne producere den grønne ammoniak ved højt tryk og temperatur.

Den grønne ammoniak kan vi bruge til gødning, kemikalier og potentielt grønne brændstoffer. Derudover er det også muligt på sigt, at lave "X-to-Power", altså producere ammoniak tilbage til strøm, som kan bruges på elnettet, hvis der mangles sol og vind. På den måde udnytter vi strømmen maksimalt, hvilket bliver en forudsætning for at nå de nationale og globale klimamål.

Er du endnu mere interesseret i grøn ammoniak, hvad vi kan bruge det til, og hvilken betydning det har for fremtiden, kan du blive klogere i videoerne her på siden.